ZEELAND – Donderdagmiddag stond voor aanvang van het wekelijkse uitstapje een aantal bewoners van de Sint Jan uit Uden bij de receptie te wachten in de hoop dat er uitvallers waren. Dat was voor hen helaas niet het geval, zodat acht bewoners het geluk hadden om met de uitstapjesbus mee te gaan. Schaapherders Wim en Joke Jans uit Zeeland lieten in een demonstratie zien hoe ze samen met hun bordercollie de kudde leidden en legden uit hoe de schapen leven.

De bewoners maken wekelijks een uitstapje waarvoor men zich vooraf kan inschrijven. Vaak voeren de autotochtjes door het mooie Brabantse landschap, maar ook worden bezoekjes gebracht aan kleinschalige musea waarin het leven van vroeger wordt uitgebeeld. De laatste maanden zijn er excursies ingepland naar een beleeftuin, theetuin, vlindertuin en collega vestigingen van BrabantZorg. “Een bezoek aan de schaapherder is heel bijzonder”, vertelt een vrijwilliger. “Het verhaal er omheen en hoe ze te werk gaan met de bordercollie erbij, dat hoor en zie je niet iedere dag. We merken dat het animo voor deze uitstapjes de laatste jaren duidelijk in de lift zit. Veel bewoners zijn aan hun kamer gekluisterd en zijn blij wanneer ze er eens op uit kunnen. Familie van de bewoners is vaak overdags werkzaam of woont wat verder weg. Voor hen is het ideaal om een of meerdere keren met de Uitstapjesbus mee te gaan.”

Natuurlijke grazers
Wim en Joke Jans zijn schaapherders met een hart voor dieren en oog voor de natuur. “Zo’n twintig jaar geleden hadden we nog koeien en wat varkens, maar zijn toen overgestapt op het houden van schapen. Wij zijn gelukkig als onze dieren het goed hebben. Daarom is het werken met dieren ons op het lijf geschreven”, aldus Wim Jans. De schaapskuddes van Nabbegat landschapsbeheer komen op plekken waar machinaal onderhoud moeilijk of zelfs onmogelijk is. “Op dit moment hebben we een kudde lopen langs het riviertje de Aa in Veghel. De inzet van natuurlijke grazers biedt duidelijke voordelen ten opzichte van het machinaal maaien. Het is veel goedkoper en schapen passen beter in de natuurlijke balans van de natuurgebieden. Ze laten bepaalde bloemen en planten staan en verspreiden zaden via hun vacht. Dit zorgt weer voor een grotere biodiversiteit. Kijk voor meer informatie op: www.nabbegat.nl.