Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Het Euregio Kamerorkest en tenor Peter Gijsbertsen herdenken de 20e eeuw met een muzikaal programma waarin oorlog de rode draad vormt.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Noord-Brabant werd bevrijd van de nazi-overheersing. 75 jaar lang leeft onze provincie in vrijheid: zonder de angst die een militaire overheersing brengt, zonder alle angsten, honger, of armoede. De 20e eeuw kende twee Wereldoorlogen waarvan de eerste grotendeels aan ons land is voorbijgegaan, maar die des te meer indruk maakte in ons buurland België. Deze zorgde ook voor enorme aantallen Vlaamse vluchtelingen in Noord-Brabant.

Brabant Sinfonietta gedenkt met dit programma niet alleen de 75 jaar dat Noord- Brabant vrijheid kent, maar blikt ook terug naar die andere oorlog: een oorlog waarin onze provincie ‘in de schaduw’ bleef. Ook nu leven we in een ‘schaduw’ van een oorlog. Of van een hele reeks oorlogen, beter gezegd.

Ook nu komen vluchtelingen naar ons land om zich gevrijwaard te voelen van de ellende van oorlog. Deze vluchtelingen hopen dat ons land en onze provincie hen de vrijheid en veiligheid biedt die wij nu 75 jaar hebben mogen ervaren: zonder de angst die een militaire overheersing brengt, zonder de angst voor deportatie, zonder de angst om met geweld je huis uit te worden gehaald, zonder de angst om verraden te worden, zonder honger, zonder armoede.