Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Op 15 september 2019, tijdens Open Monumentendag 2019, staat Kasteel Heeswijk in het teken van historische, adellijke dans. Vanuit Groningen komt de hofdansvereniging Plaisir Courtois om de hele dag te dansen en te flaneren.

Drie perioden worden gepresenteerd.

  • In de zestiende eeuw was het kasteel nog een woonhuis van de hoge Brabantse adel. Deze edellieden en hun dames dansten in rijke kostuums en deden bijvoorbeeld een krachtige zwaarddans.
  • In de achttiende eeuw, de pruikentijd, was het kasteel een buitenhuis van de Bossche burgemeestersfamilie Speelman. Hoepelrokken en gepoederde pruiken gaven de toon aan. Er werden menuetten gedanst.
  • Ten slotte is er de negentiende eeuw, de tijd van walsen en polka’s. De nieuwe familie die het kasteel zo verfraaide, de baronnen Van den Bogaerde van Terbrugge, droegen plechtig zwart en hoge boorden. De dames kleedden zich voor het bal in lange galajurken.

De dansers van Plaisir Courtois begeven zich tussen het publiek en kunnen alles vertellen over hun kostuums, de geheimen van de waaiertaal en natuurlijk de bijzondere dansen die bij elke periode horen. Ze dansen in de Salon en Ridderzaal.
Het Haydn Orkest Kasteel Heeswijk geeft gedurende de hele dag concerten in de Wapenzaal.
Dirigent Jos de Hoon weet over de diverse componisten boeiende feiten te vertellen.