Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Er is volop vermaak en vertier op de plekken van plezier! Tijdens Open Monumentendag in Bernheze maak je kennis met de historie van wel zeven opengestelde monumenten. Van Kasteel Heeswijk en de Kilsdonkse Molen tot de Meierijsche Museumboerderij en Jachtslot De Berkt, kom jij ze ontdekken?

Bekijk hier de activiteiten en opengestelde monumenten:

– Kasteel Heeswijk
Kasteel Heeswijk staat in het teken van historische, adellijke dans. Vanuit Groningen komt de hofdansvereniging Plaisir Courtois om de hele dag te dansen en te flaneren.

– De Kilsdonkse Molen
Vaar met de fluisterboot over de Aa van het kasteel naar de molen en weer terug, geniet van een heerlijke plak molenkoek in het bezoekerscentrum en dompel je onder in de wereld van de kluchten. Wist je dat De Kilsdonkse Molen een unieke watervluchtmolen is?

– Meierijsche Museumboerderij
De 75-jarige bevrijding van Brabant wordt feestelijk gevierd! Van het proeven van een bevrijdingsworstenbroodje en gezellige muziek tot fotorapportage en uitleg over oorlogsgroenten, beleef het in de eeuwenoude boerderij.

– Molen Windlust Vorstenbosch
Laat je rondleiden door de molenaars en ontdek de primeur. Bij Molen Windlust Vorstenbosch vind je op deze dag een klein korenmolentje dat wordt aangedreven door een fiets. Dit fietsje heeft in de oorlog dienst gedaan om stiekem tarwe te malen tot meel. Kom jij deze dag meters maken?

– Jachtslot De Berkt
Dit prachtige landgoed is enkel geopend tijdens Open Monumentendag Bernheze! Doe mee aan levend ganzenbord, luister naar de lezing over plekken van plezier en kom je verwonderen tijdens de bijzondere beeldenexpositie.

– Molen Windlust Nistelrode

Een van de oudste en meest bijzondere monumenten in Bernheze: Standerdmolen Windlust in Nistelrode. Kaas maken, pannenkoeken eten, een kijkje nemen in de molen o.l.v. een gids en nog veel meer, kom het beleven!

– Smederij Thomassen
De echte smid geeft demonstraties en laat zien hoe het er in vroegere tijden aan toe ging. Je kunt het oude authentieke interieur en de gereedschappen bewonderen. Ook is er een film, waarin de werkzaamheden van de smid worden vertoond.