UDEN – Het traditionele lentefeest Vlooienstoken wordt in 2020 niet meer gevierd. Aanleiding hiervoor is de storm die op de dag van het Vlooienstoken in 2019 woedde.

Nadat de brandweer om 18.00 uur toestemming had gegeven om het Vlooienstoken door te laten gaan, stak er om 20.00 uur kort na het onsteken van de brandstapel op de Bedafse berg, een heftige windvlaag op. Dit veroorzaakte een enorme vonkenregen en een onveilig gevoel bij de commissieleden. Aan de oproep aan het publiek om de Bedafse berg zo snel mogelijk te verlaten werd meteen gehoor gegeven zodat er zich geen persoonlijke ongelukken voordeden. De brandweer bleef bij het vuur en hield het onder controle.

Door deze ervaring vindt de Commissie Vlooienstoken Uden het niet langer verantwoord om het Vlooienstoken op de Bedafse berg te houden. Ze heeft dan ook besloten om deze traditie niet voort te zetten. Dit met pijn in het hart omdat er hiermee een einde komt aan een eeuwenoude traditie.

Commissie Vlooienstoken Uden heeft het lentefeest van 2007 tot en met 2019 georganiseerd met medewerking van tientallen vrijwillige optredens van artiesten en verenigingen uit Uden en omgeving. Zij wil hierbij iedereen bedanken die zich op welke manier dan ook heeft ingezet voor het Vlooienstoken.

Helaas komt er een einde aan deze eeuwenoude Udense traditie, maar op het terras van gasterij de Pier blijft er altijd een vuurtje branden.

Vlooienstoken is een oud Udens lentefeest dat traditioneel op de eerste zondag na carnaval wordt gevierd op de Bedafse Bergen. De oorsprong van het feest gaat waarschijnlijk terug naar voorchristelijke tijden en past in de traditie van oude lentefeesten. Het strooien beddengoed met daarin het ongedierte werd aan het eind van de winter verbrand en het vuur verjoeg de boze wintergeesten.