Oss – Volop activiteiten tijdens het Mozaïekfestival dat zondag 1 september van start gaat in @Paulus, de voormalige Pauluskerk, in Oss. Het drie weken durende festijn is vrij toegankelijk en wil iedereen kennis  laten maken met mozaïek in brede zin. Het evenement is veelzijdig: een grote tentoonstelling met meer dan 55 nationale en internationale exposanten, demonstraties, een community art-project, boeiende lezingen en uiteenlopende workshops.

Expositie in het thema ‘We Are Food’
De officiële opening van de internationale mozaïektentoonstelling is op zaterdag 1 september om 1400 uur. De Chileense mozaïekkunstenares Isidora Paz Lopez zal de feestelijke opening verrichten. Alle mozaïeken staan in het teken van ‘We are Food’. Brabant is dit jaar Europese Regio van de Gastronomie. Een jaar dat in het teken staat van Beter Eten in Brabant. Met een bijbehorende campagne ’We Are Food’, waar Oss ook aan mee doet. Het Mozaïekfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Platform Vrijetijd Oss.

Aansluitend aan de opening zal Isidora over haar indrukwekkende urban art-projecten in Chili vertellen. Gery Vermeulen verzorgt de muzikale omlijsting. Rond de 100 mozaïekwerken van (professionele)  kunstenaars zijn tijdens de expositie, die georganiseerd wordt door Mozaiëkgilde Nederland, te zien. Een aantal binnen- en buitenlandse kunstenaars uit onder meer Duitsland, Spanje en Argentinië zullen tijdens de opening aanwezig zijn.

Mozaïekproject verbindt Ossenaren
Naast kunstwerken door professionals wordt mozaïek getoond uit Oss en omgeving. De Osse kunstenaar Alex van der Heijden heeft veel ervaring in het verbinden van mensen aan de hand van mozaïekprojecten. Hij is al eerder dit jaar het community-art project Food v&d Stad gestart. Dit project heeft ertoe geleidt dat mensen uit de Osse samenleving samen op dinerborden hun favoriete food in mozaïek creëerden.

Demonstraties en workshops
Het Mozaïekfestival toont het publiek ook de technische kant van het vak. Tijdens de expositie kunnen bezoekers regelmatig kunstenaars aan het werk zien. Zij tonen vooral de authentieke technieken van het ‘knippen’ van de steentjes en leggen van patronen. Maar er is ook een demonstratie 3D-food printen. Alle demonstraties zijn gratis. Middels workshops is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met mozaïek. Er zijn uiteenlopende workshops voor zowel beginners als mensen met ervaring.

Boeiende lezingen door kunstkenners
Op zaterdag 15 september geeft Marie Christine Walraven een lezing over de mooiste, meest opvallende maar altijd  kleurige mozaïeken en tegeltableaus in de Nederlandse architectuur vanaf het einde van de 19e eeuw tot en met en met vandaag. Een week later, op zaterdag 22 september, zal Dr. Diklah Zohar een lezing geven over de indrukwekkende klassieke mozaïekwerken van de Canadese kunstenares Lilian Broca. Haar veelkleurige en gedetailleerde werken hebben vaak mythische verhalen/karakters als onderwerp. Broca maakt ze in Smalto en glasmozaïek.

Het Mozaïekfestival is van donderdag t/m zondag van 14.00 tot 18.00 uur geopend in @Paulus, de voormalige Pauluskerk, aan de Oude Litherweg 2 in Oss. De toegang is gratis, uw vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer weten over de demonstraties en/of aanmelden voor de lezingen en workshops? Kijk op www.mozaiekfestival.nl