HEESCH – Op vrijdagavond 4 oktober is Sterrenwacht Halley voor publiek geopend. Het programma begint om 21.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is leuk en interessant voor alle leeftijden.

Op deze avond is de maan met zijn kraters, bergen en ‘zeeën’ mooi te bekijken door de grote telescopen. Ook de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus staan aan de sterrenhemel. Op Jupiter zijn door de telescoop de wolkenbanden te zien, en rond de planeet zie je zijn grootste manen. En van Saturnus zijn de bekende ringen goed zichtbaar.

Verder kunt u kennismaken met bekende en minder bekende sterren en sterrenbeelden, bijvoorbeeld Zwaan, Hercules, Pegasus, Grote en Kleine Beer, Arcturus en Poolster. Het moet wel onbewolkt zijn om de hemellichamen te kunnen zien.

In het auditorium en het planetarium verzorgen Halleyleden presentaties over de sterrenhemel en ons zonnestelsel.

Entree op de publieksavond: € 6,- (kinderen tot en met 12 jaar: € 4, -).

Jeugdmiddag
Op zaterdag 5 oktober doet Sterrenwacht Halley mee aan het landelijke Weekend van de Wetenschap.

’s Middags zijn kinderen tussen ongeveer 8 en 12 jaar welkom op de Jeugdmiddag. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Reserveren is niet nodig.

Vanmiddag wordt verteld over de rode planeet Mars. De afgelopen tientallen jaren zijn talrijke onbemande ruimtevaartuigen naar Mars gevlogen. Die zijn in een baan om de baan gekomen en sommige zijn zelfs geland. De ruimteschepen deden veel ontdekkingen en maakten spectaculaire foto’s. Ze zochten naar leven, maar hebben dat nog niet gevonden. Ook de komende jaren sturen allerlei landen robots naar Mars. En wie weet maken we in de toekomst mee dat mensen naar Mars vliegen om er te werken en te wonen.

Als het een zonnige middag is, observeer je met een speciale telescoop veilig onze dichtstbijzijnde ster: de zon. Tot slot kunnen alle kinderen waterraketten lanceren!

Kinderen van (ongeveer) 8 t/m 12 jaar zijn welkom en de entree bedraagt € 2,- per persoon.

Publieksavond
Op zaterdagavond 5 oktober is Sterrenwacht Halley voor publiek geopend. Het programma begint al om 20.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is voor alle leeftijden geschikt. In de presentatie en het planetarium wordt verteld over maan, planeten en sterren. Als het niet bewolkt is worden de telescopen op de sterrenhemel gericht en krijgen de mooie, half verlicht maan, Jupiter en Saturnus extra aandacht..

Entree op de publieksavond: €  6,- (kinderen tot en met 12 jaar: € 4, -).

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Meer informatie: www.sterrenwachthalley.nl