HEESCH – Op zondag 11 augustus is Sterrenwacht Halley voor belangstellenden geopend. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Als het niet bewolkt is, worden verscheidene grote en kleine telescopen op de zon gericht. Die zijn voorzien van speciale filters tegen het felle zonlicht. Dankzij die filters zie je zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen op en aan de rand de zon. Leden geven daarbij tekst en uitleg.

In het auditorium zijn er publiekspresentaties over de zon, boeiend voor jong en oud.

De zon is veel meer dan een grote, gloeiend hete witte bol. Met speciale filters kun men het witte zonlicht splitsen in het spectrum van kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. En de zon zendt ook licht uit, dat wij niet met onze ogen kunnen zien: infrarood en ultraviolet en zelfs radio-, röntgen- en gammastraling. Elke kleur vertelt iets over de materie waarvan de zon is gemaakt, de temperatuur, de dichtheid en nog veel meer. Met behulp van de radiotelescoop in de sterrenwachttuin kun je de zon zelfs horen, zelfs als het wel bewolkt is!

Entree zonnemiddag: € 5,- (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,-).

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven.